Waarom als zendamateur mee doen aan de JOTA?

Waarom zou je als zendamateur mee willen doen aan de JOTA?

Beste On’s,

Scouts hebben zendamateurs nodig om “On the Air” te komen. Daarom willen scouts graag samen met een of meerdere radiozendamateurs meedoen aan de JOTA. De scouts kunnen daarvoor een eigen toren bouwen, eventueel geholpen door de radioamateurs als het gaat om de keuze voor de juiste antennes. De scouts werken vanuit hun eigen blokhut, troep- of clubhuis en hebben daar ook alle faciliteiten om het gasten (radioamateurs bijvoorbeeld) naar het zin te maken. Scouts zijn gezellige mensen die graag tijdens de JOTA-JOTI bezig willen zijn met spelen en activiteiten. Scouts hebben heel veel ervaring met het maken van een programma dat de jeugd aanspreekt. Een zendamateur kan daarbij helpen met zijn kennis en expertise op het gebied van radio en techniek.

Scouting en de zendamateurgemeenschap verschillen niet zoveel van elkaar. Ga als radioamateur maar eens op vakantie. Je neemt je porto of HF zender mee en als je hulp nodig hebt, zoek je contact met de locale radiozendamateurs. Daar vind je altijd een gewillig oor en hulp bij al jouw problemen. Immers, je bent zendamateur en je behoort daarmee tot een internationale broederschap. De broederschap van scouting steekt op dezelfde manier in elkaar. Waar je als scout ter wereld ook gaat, je vindt altijd vriendschap bij jouw mede scouts in een ander land.

Door deze gemeenschappelijke kenmerken passen scouts en zendamateurs prima bij elkaar. Als je als zendamateur bij een scoutinggroep actief wordt, zal je je snel thuis voelen.

Scouts hebben zendamateurs nodig voor een JOTA. Maar hoe zit dat dan andersom?

Welnu, zendamateurs hebben scouts nodig! Wat er nu volgt, had je misschien niet zo gedacht maar denk er eens over na. De vergrijzing binnen de radiozendamateurs neemt snel toe. De jeugd heeft geen belangstelling voor techniek en daarmee (schijnbaar) ook geen belangstelling voor de radiohobby. Zendamateurs hebben een uitdaging om hun radiohobby verder uit te dragen en de jeugd te interesseren voor radio en techniek.

De JOTA-JOTI boeit in Nederland elk jaar ongeveer 14.000 scouts in 275 scoutinggroepen. Elk jaar krijgen de zendamateurs de kans on 14.000 scouts te interesseren voor radio en techniek. Een buitenkansje. Zeker als je bedenkt hoeveel scouts een examen hebben gedaan en zelf zendamateur zijn geworden. In België ligt dit aantal véél lager maar daarom zijn we vastberaden om Jota – Joti in België ook van de grond te krijgen!

Een belangrijke reden om mee te doen aan JOTA-JOTI. Maar Jota Joti is een landelijke leden activiteit van de scouting België. Wat we vooral willen vertellen is, Maak er geen velddag of contest van en hou het vooral zeer eenvoudig. De scouts id niet vertrouw met technische termen zoal VHF,UHF, HF en portabels. Probeer vooral het op een verstaanbare en speelse manier aan te brengen.