Geschiedenis Jota Joti

Elk jaar in het derde volle weekend van oktober organiseren scouts wereldwijd de JOTA-JOTI. Tijdens de Jamboree On The Air (JOTA) en de Jamboree On The Internet (JOTI) komen scouts met elkaar in contact via de amateurradiofrequenties en met behulp van het internet.

De JOTA heeft een lange geschiedenis en gaat terug tot 1956. Een aantal scouts bedacht na een jamboree dat ze elkaar eigenlijk wel vaker wilden ontmoeten, maar die afstand hè. Die was in 1956 nog moeilijk te overbruggen. Daarom ontstond het idee om gebruik te maken van amateurradio. Radioamateurs waren in staat om eenvoudig grenzen te overschrijden en over de hele wereld contacten te leggen. Zo ontstond de afspraak om elk jaar via de “air” bij elkaar te komen en een jamboree te houden. In 1957 is zo de eerste Jamboree On The Air georganiseerd. Sinds die tijd bieden vele duizenden radiozendamateurs jaarlijks hun kennis en materialen aan scouts aan om zo contacten te leggen over de hele wereld.

Het doel van de JOTA is door de jaren heen niet veranderd. De manier waarop wel. In België hebben we de afgelopen jaren een doorstart gemaakt met als resultaat dat scouts nu onder begeleiding zelf verbindingen mogen maken op amateurradiofrequenties.

Tijdens de JOTA zoeken scouts contact met andere scouts om kennis te maken, ervaringen uit te wisselen en nog veel meer. Uit dergelijke contacten zijn hechte vriendschappen ontstaan.

Naast dat JOTA-JOTI een communicatieweekend is, is het ook een weekend geworden waarin scouts bezig kunnen zijn met techniek. Het solderen van elektronicabouwpakketjes is bijvoorbeeld een populaire activiteit. Naast deze pakketjes bouwen veel scoutinggroepen die meedoen aan de JOTA een eigen toren voor de verschillende antennes.