Een radioamateur vinden

Als je als Scoutinggroep voor het eerst wilt meedoen aan de JOTA is het belangrijk om een of meerdere zendamateurs te vinden die bereid zijn om bij jouw groep hun zendapparatuur en antennes op te stellen. Zonder zendamateur mag je namelijk niet “On The Air”. Natuurlijk heb je meer nodig dan alleen een zendamateur, een goed programma is net zo belangrijk. Je kunt namelijk niet de hele namiddag of het hele weekend met z’n allen alleen maar zenden. Daarover vind je meer onder het menu “Hoe organiseer ik dat?”.

In Nederland zijn ongeveer 10.000 zendamateurs en daarvan doen er rond de 1000 mee aan de JOTA. Van deze 1000 is er een grote groep die al vele jaren trouw meedoet en dat komt omdat de groep ze goed verwent tijdens het weekend en een leuk programma maakt voor de scouts en de zendamateur. Ook voor de zendamateur? Ja, want er is niks vervelender voor een zendamateur als hij zoveel moeite steekt in het regelen van alle spullen voor de JOTA als er geen leuk programma voor de scouts is.

Dit is in Nederland, wij in België willen hiermee juist dezelfde weg op gaan. Daarom zullen we jullie via deze site helpen zoeken naar de juiste personen. De zendamateurs helpen de Scoutinggroepen natuurlijk met veel plezier. Om te zorgen dat de JOTA-JOTI voor zowel de Scouts als de zendamateur vlekkeloos verloopt hebben we op pagina drie een aantal tips opgenomen voor een goede relatie met je zendamateur.

Wat is de beste manier om een zendamateur te vinden?

Er zijn vier mogelijkheden om amateurs te zoeken:

– Informeren binnen je eigen groep
– Via het contactformulier op deze website de vraag stellen
– Zelf zoeken en de amateurclubs benaderen
– Zelf je zendmachtiging halen

Informeren binnen je eigen groep

Dit klinkt misschien heel raar, maar in de praktijk komt het vaak voor dat iemand van de leiding, scouts, of ouders wel een zendamateur kent. Want wat is er nu gemakkelijker dan via zo’n ingang te vragen of iemand bereid is om mee te helpen aan de JOTA. Vraag dus eens rond op je groep, mogelijk is de link naar een zendamateur dichterbij dan je denkt.

Zelf zoeken

Zelf een amateur zoeken kan natuurlijk ook. Kijk eens goed om je heen. Zie je bij een woonhuis een mast staan met veel grote antennes en draden, dan heb je vast en zeker een zend- of luisteramateur te pakken. Benader hem om te vragen of hij/zij misschien zin heeft om bij jullie JOTA-JOTI te draaien.

Zelf zoeken en de amateurclubs benaderen

Ook kun je contact opnemen met de verschillende amateurclubs die er zijn. In Vlaanderen zijn er twee amateurverenigingen: de UBA en VRA. Via deze afdelingen is de kans groot dat je amateurs vindt.

Zelf zendamateur worden

Vind je radiotechniek en zenden leuk? Waarom dan niet zelf zendamateur worden. In België is er een uitstekende basis zendmachtiging, met redelijk wat mogelijkheden om een leuke JOTA te draaien! Voor dit basis-examen is slechts beperkte technische kennis noodzakelijk. Als je een beetje technisch onderlegd bent in de wis- en natuurkunde en wat gevoel hebt voor electrotechniek en telecom, dan mag na een korte zelfstudie van de techniek en de regelgeving het examen novice niet echt een probleem zijn. Vele scouts gingen je voor in het behalen van de machtiging.

Een aantal amateurbanden mag je met deze basismachtiging niet gebruiken en je moet een extra examen doen voor de volledige machtiging, de “full licence”. Hiervoor is uiteraard meer technische kennis noodzakelijk, omdat je ook met zenders met meer vermogen mag zenden en op frequenties waar meer kennis vereist is.
Voor cursusboeken en meer informatie over eventuele opleidingen kun je terecht bij de zendamateurvereniging.

Via jota-Joti.be

Wij helpen jullie ook graag met veel plezier zoeken naar een radio amateur of radio club in jouw buurt. Op het inschrijvingsformulier kan je dit aanvinken, nadien nemen we zo snel mogelijk contact op met jullie.