Een goede relatie met de zendamateurs

Een goede relatie met je zendamateur

Zoals je al gelezen hebt, offert de zendamateur zijn vrije weekend op om jouw groep een gezellige JOTA-JOTI te geven. Hier enige punten om het de zendamateur naar de zin te maken bij jouw groep:

Zorg voor een goede voorbespreking een aantal weken voor de JOTA-JOTI en maak een programma voor wat je met de groep wilt doen in het weekend. Neem dit goed door met de zendamateurs. Vraag hen ook wat ze willen doen tijdens de JOTA en welke ruimtes in jullie clubhuis daar het beste voor geschikt zijn.
Spreek af hoe de masten worden opgebouwd en antennes opgehangen worden. Er is voor de amateur niks zo frustrerend om tijdens de opbouw erachter te komen dat zijn antenne niet kan worden opgehangen, omdat de groep een andere indeling van bijvoorbeeld het veld of het clubhuis in gedachten heeft.
Zorg voor een gezellige sfeer tijdens het opbouwen van het station. Uiteraard vraag je ook regelmatig even of hij/zij hulp nodig heeft en geef je aan dat hij of zij jullie altijd kan roepen als hij/zij een extra handje nodig heeft.
Probeer het clubhuis een beetje vrij van herrie te houden tijdens de JOTA. Uiteraard hoeft niet iedereen te fluisteren, maar het is heel vervelend als de zendamateur moeite doet om contact te maken met een andere scoutinggroep en er staan scouts om hem heen te schreeuwen en te gillen. Vaak helpt het als iemand van de leiding ook bij de zender aanwezig is om af en toe aanwijzingen te geven om het een beetje stiller te laten zijn.
Vraag de zendamateur regelmatig of hij wat wil drinken. Een kopje koffie/thee of wat fris is dan altijd zeer welkom.
Zorg voor voldoende handjes tijdens het opruimen, het veilig en heel afbreken van het station is voor de zendamateur net zo belangrijk als de opbouw. Vraag dus ook tijdens het afbreken of de zendamateur hulp kan gebruiken.